در فاصله چند کیلومتری از شهر مشهد، شهر تاریخی توس که آرامگاه حکیم سخن ابوالقاسم فردوسی نیز در آنجا میباشد ،قرار داشته است که در داستان های اسطوره ای ایران، بنای اصلی شهر توس را به جمشید و تجدید بنای آن را به شهر توس، پهلوان و سپهسالار ایرانی نسبت میدهند.
شهر توس در زمان حکومت عثمانیان ، توسط اعراب بطور کامل فتح شده است. در دوره اسلامی این منطقه بخشی از ولایت توس به مرکزیت شهر تابران بوده است که آبادیهای همچون سناباد و نوقان که امروزه بخشی از شهر مشهد میباشند را نیز در بر میگرفت.
حمید بن قحطبه طائی در دوران حکومت هارون عباسی، حاکم خراسان بود و کاخی مجلل در میان باغی زیبا و چند کیلومتری سناباد داشته است. هارون عباسی که در سال ۱۹۳ هجری قمری برای سرکوب شورشیان سمرقند عازم آن شهر شده بود، در میانه راه و در بخش نوغان بیمار میشود و طبق وصیت خود، او را در باغ حاکم شهر دفن میکنند.
پس از هارون عباسی حکومت به دست مامون عباسی میرسد که مامون با اصرار فراوان حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) را به شهر توس می آورد و حضرت پس از یکسال اقامت در توس در منزل امیر سناباد مسموم میشود و به شهادت میرسد و مامون پیکر مطهر این امام بزرگوار را در نزدیک قبر هارون به خاک میسپارد که از آن پس آن نقطه «مشهد الرضا» که به معنی «محل شهادت رضا» و به اختصار مشهد میباشد ،نام گرفت.